Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > Zara’da korunga ekimi yaygınlaştırılıyor

Zara’da korunga ekimi yaygınlaştırılıyor

Zara Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Önder Ziraat İnovasyon Tarım Yatırımları firması sponsorluğunda Zaralı çiftçilere yüzde 75 hibeli korunga tohumu dağıtımı gerçekleştirilecek.

Konu hakkında açıklama yapan Oda Başkanı Zeki Şimşek, “Tödürge köyümüzden Hüseyin Önder Bey Türkiye'nin 17 farklı şehrinde Hero Motosiklet bayilikleri, yine 70 şehirde bulunan 45 araçlık Hero Motosiklet Mobil Servis hizmeti, Yemek Sepeti, McDonald's, KFC gibi büyük markalara sağladıkları motosiklet kiralama ve Servis hizmeti ile birlikte Muğla-Fethiye'de bulunan Massey Ferguson traktör bayiliğinin yanında bölgemizde tarım sektörüne her alanda olduğu gibi ekim biçim işleriyle de destekler sunmaktadır. Türkiye’nin dört bir köşesine hizmet ağı ile ulaşan İş İnsanımız, Zara’mızın üreticilerine de maddi ve manevi katkılar sunmaktadır. Bunun son örneği de ilçemiz alternatif kaba yem ihtiyacına ciddi katkılar sağlayacak olan korunga desteği projesidir. Önder Ziraat İnovasyon Tarım Yatırımları sponsorluğunda dağıtımını gerçekleştireceğimiz korunga tohumu için 35 yaş ve altı genç çiftçi öncelikli olmak üzere en az 15 büyükbaş ve üzeri veya en az 50 küçükbaş ve üzeri hayvan sayısı olan her aileden bir kişi baş vuru yapacaktır. Müracaatlar Zara Ziraat Odasına şahsen yapılacaktır” dedi.

Şimşek, Ziraat Odası faaliyetlerine, ilçemiz çiftçilerine sağladığı desteklerden dolayı İş İnsanı Hüseyin Önder’e teşekkür etti.

Önder Ziraat İnovasyon Tarım Yatırımları ve Önder Motor firmaları sahibi, İş İnsanı Hüseyin Önder ise, “Çocukluğumdan bu yana köyümüzde rahmetli babam Ahmet Önder ile birlikte her zaman toprakla ve tarımla iç içeydim. Babamın bana aşılamış olduğu toprağa ve insana değer vermeyi kendime miras edindim ve bölgemizin tarımsal alanda daha çok gelişmesini için çalışacağız. İlçemizde alternatif ürün yetişebileceğini gördüğümüzden Tödürge köyümüzde bu yıl bin dönümlük arazide korunga üretimi gerçekleştirdik. Biçerdöverler ile kolaylıkla gerçekleştirdiğimiz korunga tarımında İlçemiz kaba yem açığının giderilmesine katkı sağlayacak korungada dönüme 100 kilo verim elde edilmektedir. Geçtiğimiz yıl bin dönümlük arazimizden 400 ton paketli Sılaj elde ettik. 2023 yılı için 2200 dönümlük bir arazi üzerine yine korunga ekimi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza başladık 2024 yılı için hedefimiz 5000 dönümlük arazide korunga ekimi gerçekleştirmek. Korunga; çok yıllık, kurağa, soğuğa, yatmaya dayanıklı, kıraç şartlara uygun bir yem bitkisidir. Toprak yönünden seçici olmayan, zayıf kıraç ve kireçli topraklarda da yetiştirilebilen bu yem bitkisinin tohumları dane ağırlığı 13 -17 gram, bitki boyu 80 - 120 cm arasındadır. Protein değeri olarak zengin ve yem kalitesi iyi olan korunga kalsiyum, fosfor ve mineral maddelerce zengindir. Dönüme 100 kilo veren bu bitkinin ilçemizde yaygınlaşması amacıyla Zara Ziraat Odası Başkanlığımızla birlikte bu projeyi geliştirdik. Hibe kampanyasına katılan çiftçimize ekim, biçim ve sılaj paketleme sürecinde de Önder Ziraat İnovasyon Tarım Yatırımları olarak destek vereceğiz. Elimizde bulunan Massey Ferguson tarım makineleri filomuzla çiftçimizin yanında olacağız. Her zaman örnek çalışmalarını yakından takip ettiğim ve takdir ettiğim Zara Ziraat Odası ile birlikte geçtiğimiz yıllarda da başarılı projelere birlikte imza attık. İlçemize hizmet edebilmemize her zaman vesile olan başta oda başkanımız Zeki Şimşek’e, genel sekreter Zikri Bedir’e teşekkürlerimizi sunarım” dedi.