Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > KENE ÖLÜMLERİNE DİKKAT!

KENE ÖLÜMLERİNE DİKKAT!

KENE ÖLÜMLERİNE DİKKAT!

Bu sene Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateş sonucu ölenlerin sayısı 4 oldu.

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek “Kenelerle bulaşan, ateş ve kanamayla seyreden ölümcül bir enfeksiyon hastalığı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, hastalık etkeni hastalıkla aynı ismi taşıyan bir virüstür. Kırım Kongo virüsü, dünyadaki en tehlikeli kene ile bulaşan virüstür.

Şimşek “Her yıl Zara ilçemizde 3-4 vatandaşımız KKKA nedeniyle yaşamını yitirmekte, onlarca kişi de yoğun bakımlarda tedavi görmektedir. Tokatta başlayan ve Sivas’ın da genelinde görülen KKKA çevre illeri ve ilçelerde popülasyonu hızla artmaktadır.

Hastalığın daha fazla ilerlememesi ve etkisinin bitirilmesi amacıyla bir taraftan aşı geliştirilmesi gerekir diğer taraftan da doğadaki kene popülasyonunun bitirilmesi için Beç Tavuğu, keklik, Oxpecker Kuşu ve parşömel kanatlılar olarak isimlendirilen endemik tür böcek kolonilerinin kırsalda nüfusunun sağlanması gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen tedbirler fayda etmiyor. KKKA hastalığı için aşı geliştirilmeli, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kene ve larvaları ile mücadele için doğal çözüm yollarının biran evvel uygulanması, hastalığın görüldüğü il, ilçe ve kırsal alanlarda sıkı tedbirler uygulanmalı, kırmız bölge olarak belirlenmelidir” dedi