Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > Hububatta Pas Hastalığına Dikkat

Hububatta Pas Hastalığına Dikkat


İlimizde bu yıl bahar ayının yoğun yağışlı geçmesinden dolayı, hububatlarda Sarı Pas(Puccinia striiformis) hastalığı ve Septorya yaprak lekesi hastalığı (Septoria Tritici) bazı bölgelerde çok yaygın olarak görülmektedir. Yüksek nem ve sıcaklık bu hastalığın oluşmasını ve yayılmasını tetiklemektedir.

Mayıs ayında yaşanan yoğun yağışların devam edebileceğini öngörerek, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticilerimizi; yerel medya, web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla yaşanabilecek hastalıklara karşı uyarılarda bulunmuştuk. Yağışların devam etmesi ile birlikte üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları adına konu ile ilgili tekrar uyarma ve bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından müracaat eden üreticilerimizin arazi kontrollerini yapılarak gerekli bilgilendirilmeler yapılmıştır.

Ülkemizde özellikle buğdayın en önemli hastalıklarından biri olan pas hastalığının en erken görüneni, ilimizde de çiftçiler tarafından kınacık olarak bilinen sarı pastır. Sarı pas hastalığı, ilkbaharla birlikte buğday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görülür. Yaprakların üst yüzeylerinde dikiş izini andıran sarı renkli püstüllerle kendini belli eden bu hastalık, rüzgarın etkisiyle yayılıp çevredeki sağlıklı bitkileri de etkisi altına alır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Bunun sonucunda hem verim kaybı, hem de zayıf daneler görülür ve kalite düşer. İlkbaharda % 90 nem ve 15-20 °C sıcaklık hastalığın gelişimi için uygun ortamdır.

Hububat üretiminde pas hastalıkları ile mücadelede çiftçilerimiz öncelikle kültürel önlem olarak sık ekim yapmamalıdır. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı ve tarlaya gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Pas hastalıklarına karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanmalıdır.

Sarı pas hastalığına karşı kimyasal mücadele de büyük önem taşımaktadır. Kimyasal mücadele, ilk pas püsküllerinin görülmeye başlayıp, bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması şeklinde önerilmektedir.