Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > Üreticimiz buğday alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.

Üreticimiz buğday alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.

Üreticimiz buğday alım fiyatının açıklanmasını bekliyor.

 

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek “Buğday üreticisi müdahale alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Buğday üreticilerimiz, verdiği emeğin ve döktüğü alın terinin karşılığını almak istiyor,

Üreticilerimizin refah payını dikkate alan bir fiyat bekliyoruz" dedi.

Şimşek “Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday alım fiyatını hesaplarken üretim maliyeti, ürün miktarı(rekolte) verim, çiftçinin durumu ve taleplerini dikkate almalıdır, Açıklanmasını istediğimiz fiyat kilo başına en az 10 lira olmalıdır, Bu fiyattan aşağı bir rakam açıklanmazsa üretici para kazanır ve üretimi artırarak devam ettirir. Buğday alım fiyatı belirlenirken mutlaka girdi maliyetlerini, dünya fiyatlarını dikkate alarak bir fiyat açıklanması gerekir.

Oda başkanı Şimşek "Münavebe (üst üste aynı ürün) kanunun değişmesi gerekmektedir, Bizim bölgemizde büyük bir kısımda buğdaydan başka ürün yetişmiyor,2018 yılında çıkan kanuna göre Münavebe uygulamadan aynı tarım arazisine üç yıl üst üste aynı ürünü eken çiftçi, desteklerden yararlanamayacağı açıklanmıştı. Ürün 3 yıla takıldığında süre uzatıldı, fakat üreticinin kafası karışık, tekrar uzatılıp uzatılmayacağını bilmediğinden ne ekeceğine karar veremiyor. Ayrıca son çıkan Çks yönetmenliğine çiftçimiz uyum sağlayamadı, düzenleme yapılmalı veya iptal edilmelidir” dedi.