Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > TMO Çiftçinin Ürününü Almamak için bahane üretiyor.

TMO Çiftçinin Ürününü Almamak için bahane üretiyor.

Saygıdeğer çiftçilerimiz;

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımlarından çiftçimizin en iyi biçimde yararlanması için bugüne kadar yaptıklarımızı bütün Zara bilmektedir. Yıllarca, oda olarak tesisimizi işçisi ile kantarı ve ek arazi kiralarını karşılayarak hiç bir bedel almadan TMO'ya tahsis ettik. Her sezon, geçici alım noktasının Zara'da hizmet vermesi için bütün altyapı olanaklarını Ziraat Odası olarak sunduk.

Son yıllarda bütün ülkede uygulamaya geçen, lisanlı depoculuğun ilimizde de faaliyete geçmesi ile lisanlı depo olan alanlarda, geçici alım noktası oluşturulmayacağı duyuruldu. Bizim bölgemizde ise tarım alanı Zara'ya kıyasla daha fazla olan Hafik' de sözleşmeli lisanlı depo hizmeti özel teşebbüs ve devlet teşviki ile hayata geçirildi. TMO adına bu noktaya ürün teslimatı yapılması kararlaştırıldı ve çiftçimiz 4 yıldır bu noktada ürünlerini teslim etmekledir. Bu süreçte tüccarların sunduğu iyi fiyatlar nedeni ile çiftçi hasadını tüccara da sattı ve ciddi bir mağduriyet yaşanmamıştı.

2022 yılında hükümetimizin açıkladığı TMO alım fiyatının açıklanması üzerine, bürokratik çalışmalarımıza başladık. Lisanlı depoculuk ve TMO yetkileri ile yaptığımız görüşmelerde, çiftçimizin hiç bir mağduriyet yaşamadan ürününü bu noktalara teslim edebileceği tarafımızla paylaşıldı. Bu durumu istinaden çiftçimize ilgili kurum yetkilileri ile birlikte bilgilendirme semineri düzenleyerek duyurduk.

Hasat sezonunun ilk günlerinde hiçbir sıkıntı yaşanmadan alımlar yapılmaya başlandı. Fakat, bizlere verilen bilgi bütün ürünlerin alınacağı olmasına rağmen yulaf ve triticale alımı yapılmadı. Bu arada devlet pirim desteği 1 Eylül de son bulmaktaydı, ilgili makamlara müracaatlarımız ve bilhassa Milletvekilimiz İsmet Yılmaz'ın desteği ile bu tarih 21 Eylül'e uzatıldı. Kendilerine teşekkür ederiz.

Bu süreç böyle ilerlerken, bölgemizde bulunan lisanslı depo stoklarının dolduğunu belirterek alımları durdurdu. Yine yapılan girişimler sonucunda, lisanlı deponun bulunduğu bölgeye TMO geçici alım noktası açıldı. Tam çiftçi rahat bir nefes alacak derken bu defada randevu sisteminin geç cevap vermesi gibi, hasat kalitesi gibi prosedürlerle çiftçi iyice zor duruma düştü. Ukrayna hasat koridoru ve fabrikalara sağlanacak ucuz buğday açıklamaları piyasada, açıklanan taban fiyatının altına alım yapılmasına neden oldu. Çiftçimiz de biraz daha değerinde hasadını satmak için ürününü biran önce TMO'ya teslim etmenin derdine düştü. Fakat bu prosedürler çiftçiyi iyice yokuşa sürdü. TMO ürün almam demedi ama nerdeyse almamak içinde ne varsa yaptı.

Yulaf ve triticale alımı için çiftçiyi Sivas merkeze yönlendirdi.

Bizlerde bu sıkıntıları siyasilerimize ilettik. Fakat müracaatınız yok gibi absürt cevaplar aldık. Konunun bütün yetkilileri gibi siyasilerde çok iyi bilmektedir ki, mevzuat gereği depo bulunuyorsa geçici alım noktası açılmamaktadır.

İktidar vekillerimiz geçtiğimiz günlerde ilçemize geldiler. Bizi de ziyaret ederek sorunlarımızı dinlediler sağ olsunlar. ilçe gezisinde karşılaştıkları çiftçilerin TMO şikayetleri üzerine, kendilerinin verdiği cevabın suç bizim değil ziraat odasının dediklerini duyduk. Bu dayanaksız iddia bizi gerçekten üzmüş ve hoş olmamıştır.

Sayın vekillerimiz bilmeli ki esas sorun, tesisin Zara' da olmasından ziyade ürün alımında yaşatılan zaman kayıpları ve prosedürlerdir. Bunu da bütün çiftçilerimiz gayet iyi bilmektedir. Gündelik siyasi kaygıların yerine, yaptırım gücü elinde olan siyasilerin bizlere çözüm sunabilmesi tek temennimizdir.

Saygılarımla.