Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > Seçilecek Milletvekillerimizden Taleplerimiz”

Seçilecek Milletvekillerimizden Taleplerimiz”

Seçilecek Milletvekillerimizden Taleplerimiz”

Başkan Şimşek, “Geçimi tarım ve hayvancılık olan ilçemize bizler öncelik istiyoruz. Yeter ki destek verin bizim çiftçimiz üretir, üretiyor ve üretmeye devam eder.” dedi.

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek yaklaşan seçimler ile ilgili Sivas’ı temsil edecek milletvekillerinden beklentilerini sıraladı.

Başkan Şimşek, “14 Mayıs’ta ilimizden seçilecek olan milletvekillerinden beklentilerimiz. Geçimi tarım ve hayvancılık olan İlçemizde tarım ve hayvancılık ile ilgili milletvekili seçilecek olan siyasilerden beklentilerimiz var.” dedi.

Başkan Şimşek, ilçesi çiftçiler adına beklentileri şu şekilde sıraladı.

1- Devletin Ziraat bankası aracılığıyla çiftçiye verdiği kredilerin düzenli ve takip edilir hale getirilmesi. Bankadaki bir memurun kararına bırakılmaması, İlçedeki tarım paydaşlarından oluşan komisyon kurulup komisyonca kimlere verileceğine karar verilmesi. Üretici ve tüccarın birbirinden ayrılması, verilen desteklerin tüccara değil üreticiye verilmesi, tüccar alıp satıyor üretici üretiyor, üreten desteklenmeli.

2- İlçemizdeki sulanabilir arazi çoğaltılmalı. Su bizim ilçemizden geçiyor komşu ilçeye gidiyor bizim ilçemiz o ilçenin dörtte biri kadarı sulanabilir araziden yararlanabiliyor. Bizim gençlerimiz Sulu tarım yapacak arazi bulamıyorlar.

3- Köyde duran üreticilerin BAĞ-KUR primlerini devlet tarafından ödenmesi. Bir kuruma İşkur dan çok sayıda personel alıp doldurulmasın dan SGK primini devlet ödemektense köyde üretim yapanı desteklemeli.

4- Genç çiftçilerin köylerinde kalmaları için özel desteklemeler verilmesi. Köylerde kalan gençler desteklenmediğinden evlenemiyor işini geliştiremiyor ve büyük şehirlere göçmek zorunda kalıyorlar. Köyde kalanların yaş ortalaması yükseldi.

5- Emeklilikte SSK ve BAĞ-KUR dan emekli gün sayısı eşitlenmeli. SSK’ dan emeklilik olmak için belli gün de okunurken BAĞ-KUR dan ise ayrı farklı günde olunuyor. Bu eşitsizlik giderilmeli.

6- Devletimizin ilçe tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla her yıl sağladığı (bu yıl hariç) tohum desteğini artırarak devam ettirmeli.

7- Özel idare destekli veya vb. destekle Ziraat odamız aracılığıyla çiftçilerimizin ihtiyacı olan makine ekipman desteği sağlamalı.(Biçerdöver, taş toplama makinası vb. talep ve ihtiyaca göre)

8- İlçe tarım ve Orman Müdürlüğündeki veteriner hekimler köylerdeki hasta hayvanları muayene edebilmeli. Çiftçimizi özel veterinerle mahkûm edilmemeli.

9- İlçe tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat mühendisleri araziye gönderilmeli evrak memurluğu yapmamaları.

10- Devletin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla "Köyünde yaşamak için bir sürü nedenim var"- vb. Projelerde tarımla ilgili kurulan komisyonlarda verilmeli. Sadece tek kuruma bırakılmamalı.

11- İlçemizdeki ve ilimizdeki ve ülkemizdeki hayvan sayısı bakanlık sisteminde güncellenmeli. Ölen satılan geciktirmeden düşülmeli. Buzağıların kulak küpeleri geciktirmeden takılıp kayıt altına alınmalı.

12- Köyüne dönüp çiftçiliğe başlayana özel devlet destek verilmeli, verildikten sonra takibi yapılmalı,

13- Ekilen her karış toprağı destekleme verilmeli.

14- Coğrafi işaretli Zara balını istenilen seviyeye getirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Ülkemizdeki 25 baldan biri olan Zara balının pazarının oluşturulması için yapılan çalışmalara destek verilmesi.

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek “Bu taleplerimizi yeni dönemde seçilecek milletvekillerimize dosya halinde ileteceklerini, Geçimi tarım ve hayvancılık olan ilçemize bizler öncelik istiyoruz. Yeter ki destek verin bizim çiftçimiz üretir, üretiyor ve üretmeye devam eder.” şeklinde istekleri dile getirdi.