Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > KAMUOYU AÇIKLAMASI

KAMUOYU AÇIKLAMASI

Saygıdeğer Çiftçilerimiz! 29 Kasım 2017 tarih ve 30255 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı;

“Deprem, yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olup üretim faaliyetleri devam eden gerçek ve tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen borç ertelemesine ilişkin 2017/10935 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 29 Kasım 2017 tarih ve 30255 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu karar 2018 yılı için de geçerli durumdadır.
Borç Erteleme veya Zararın Karşılanması durumları, zarar gören bölge çiftçilerinin durumu zararın yaşanmakta olduğu dönemde il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine ileterek rapor tutturması gerekmektedir.

Bölgemizden yalnızca Derbent Köyü çiftçilerinin ilkbahar döneminde İlçe Tarım Müdürlüğüne baş üstü başvurması üzerine İlçe Tarım Komisyonu tarafından tutulan rapora istinaden sadece borç ertelemesi yapılmıştır. Bu köyümüz haricinde herhangi bir afet ve zarar durumu bildirilmemiştir.
Borç ertelemesi ile ilgili odamıza çok sayıda sözlü müracaat olmaktadır. Buna istinaden gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde bir borç erteleme veya zarar karşılama durumu için çiftçilerden gelen bir bilgi olmadığı, hasadın yapıldığı, diğer tarımsal faaliyetlerle ilgili de bir sorun olmadığı bildirildi.
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden söylemler bulunmaktadır. Ortada bir tabi afet var ve bizler, tarım komisyonu vb kişi ve kuruluşların çiftçilerin aleyhine hareket sergilediği yönünde söylemler duymaktayız. Bu söylemleri ister çiftçilerimiz, ister oda yönetim veya meclis üyelerimizden birileri, ister çiftçilikle alakası olmayan birileri çıkarmış olsun doğruluk derecesi bulunmamaktadır.

Ortada bir zarar vardır, bu zarar son zamanlarda ülke olarak yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz ve kontrol edilemeyen enflasyon, serbest piyasa ekonomisinin tetiklediği fırsatçılık gibi durumlar sebebiyle ülkemiz çiftçisi, besicisi, üreticisi mağdur durumdadır. Mazot, gübre, tarım aletleri, tohum, ekim-bakım-biçim masrafları üreticimizin belini bükmüştür, ürettiğinin karşılığını zarar olarak almaktadır. Devlet büyüklerimizin ve Türk milletinin üzerine düşeni yapması gerekmektedir. Zira Tarım ve hayvancılık ülkemizin bel kemiğidir, dışa bağlı kalınamaz, yaşanılamaz. Çiftçinin ürettiği ürün kuruşla alınıyor, perakende satışta esnaf küçük para kazanıyor ama üretici ile perakendeci arasındakiler fiyatları tavan yaptırıyor. Bu hak değildir, bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durumda çiftçimizin zararı bulunmaktadır.

1- Her ne kadar 2017 yılında karşılaşılan zarar tespitlerinin zamanında yapılmış olmasına rağmen kararın 2017 yılı Kasım ayı sonunda çıkmış olsa da çiftçimiz vaktinde hareket etmiştir, 2018 yılında da bölgemizde herhangi bir tabii afete dayalı zarar yaşandığına dair müracaat ve zarar talebi olmamıştır. Bu durumda zarar var diye komisyon kararı alınmak istenmesi komisyonu suçlu duruma düşürür.
2- Çiftçimizin ülke ekonomisine dayalı yaşadığı zararlar bulunmaktadır. Bu konuda da üzerimize düşen görevi yapmaktayız.

3 Bizlerin borç erteleme ve zarar karşılama konularında engel çıkarttığımıza dair ithamlar asılsızdır. 
Sonuç olarak Mazot, gübre, tarım aletleri, tohum gibi girdilerin iki katına çıktığından dolayı hükümetimizden çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini bir yıllığına da olsa mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.Çiftçilerimiz bir nebze de olsa ertelenmiş olan borcu dolayısıyla rahatlayacaklardır. Biz Ziraat Odası olarak her zaman çiftçimizin yanında ve desteğiyiz, Borç ertelemeyle ilgili olarak ilgili kurum kuruluşlarla görüşülmüştür ve yukarıda ayrıntılı olarak yazdığımız sebeplerden dolayı borç ertelemesi yapılamamıştır. Her konuda olduğu gibi bu konunun da takipçisi olmaya devam edeceğiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Zara Ziraat Odası Başkanlığı