Zara Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Zara Ziraat Odası > Haberler > HAFİK — ZARA SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINDAN DUYURU!

HAFİK — ZARA SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINDAN DUYURU!

2023 yılı Sulama Sezonunda Alınacak Tedbirler Hakkında

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak dünya genelinde yaşanan kuraklık Bölge Müdürlüğümüz sorumluluğundaki alanlarda da kendini göstermiştir. İklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan bu olumsuzluk sebebiyle su kaynaklarımızda önemli ölçüde azalmalar olmuş, depolama tesislerimizde de istenilen düzeyde doluluğa ulaşılamamıştır. Yaşanan ve yaşanması muhtemel olan bu olumsuzluğun etkilerini en aza indirerek yöre çiftçilerimizin mağdur edilmeden 2023 yılı sulama sezonunu geçirmeleri için aşağıda sıralanan tedbirlerin alınması zorunluluk haline gelmiştir.

2023 yılı sulama sezonunda çiftçilerimizin sulama ile ilgili olarak herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için;

1. Depolamalı tesislerimizden ve regülatörlerimizden hiçbir şekilde şebeke dışı alanlara su verilmeyecektir.

2. Su ihtiyacı az olan bitkilerin ekimine ağırlık verilerek patates, pancar gibi su ihtiyacı yüksek olan bitkilerin ekiminde kısıtlamaya gidilerek ekim alanları azaltılacaktır.

3. Hububat ve çok yıllık bitkilerin sulanmasına öncelik verilecek mümkün olduğunca yeni çok yıllık bitki alanları kapama fidanlık oluşturulmasından kaçınılacaktır

4. Suyu etkin ve verimli kullanarak israftan, aşırı su kullanımından kaçınılacak ve yapılan su dağıtım programlarına uyulacaktır.

5. Sulama mevsimi başlamadan evvel sulama birliklerine, belediyelere ve muhtarlıklara gerçek bilgiler kullanılarak beyanname verilecektir.

6. Transprasyon yoluyla su kayıplarını asgariye indirmek için gece sulamasına ağırlık verilecektir.