Zara, Sivas'ın Bal Kaynağı
Türkiye'de, Pervari'den Anzer'e, Zara'dan Geven'e coğrafi işaret almış 25
tescilli bal bulunuyor.
Türkiye'nin "arıcılık haritası" oluşturuldu.
Tarım ve Orman Bakanlığının sektörün potansiyelini ortaya çıkaracak
envanterleri tek çatı altında toplayan "Türkiye'nin Arıcılık
Haritası" internet portalı, alanda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların
yanı sıra vatandaşların kullanımına sunuldu.
Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) tarafından yürütülen, Bilgi
Teknolojileri Genel Müdürlüğünce geliştirilen harita sayesinde arıcılıkla
ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi tek yerde toplandı.
Harita, Türkiye'nin geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanmış, renk
skalası ile belirtilmiş üretici ve kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal
verimi, ülke genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre
dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli
ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların
ırk özellikleri ve tescilleri ve bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri gibi
bilgileri içeriyor.
Haritaya, "bal ormanları" çalışmasının entegre süreci de devam
ediyor. Resmi veriler yayınlandığında haritaya işlenerek, bunun her yıl
güncellenmesi planlanıyor. Ayrıca ileride haritaya il/ilçe bazlı flora
bilgileri içeren dosyaların eklenmesi ve kullanıcılar tarafından gelecek görüş
ve önerilerin harita güncellemelerinde değerlendirilmesi öngörülüyor.
Türkiye'de, Pervari'den Anzer'e, Zara'dan Geven'e coğrafi işaret almış 25
tescilli bal bulunuyor.
Lavantadan, pamuğa, narenciyeden anasona kadar ticarete konu 24 çeşit bal,
Türkiye'nin çeşitli illerinde üretiliyor.
81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin
kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604
bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve
303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
Kovan başına en fazla verim 25,6 kilogramla Adana'da alınırken, bu ili 24,2
kilogramla Çanakkale, 21,3 kilogramla Sivas, 18,8 kilogramla Ordu ve 16,3
kilogramla Aksaray takip ediyor.
En fazla bal üretimi yapılan il 12,3 bin tonla yine Adana iken, Ordu, Sivas,
Muğla ve Aydın bu alanda öne çıkan iller olarak dikkati çekiyor.
En fazla işletme sayısı bulunan iller ise Muğla, Sivas, Rize, Ordu ve
Antalya olarak sıralanıyor.
Damızlık ana arı üreten illerin başında 10 bin 800 adet kapasiteyle Ardahan
geliyor. Bu şehri, 8 bin adetle Ankara, 5 bin 400 adetle Çorum izliyor.